Hej kompis!
Idag vill vi snacka mat! Hur tänker du kring veckoplanering och matsedlar? Kollar du alla extrapriser och väljer butik och rätter utifrån det eller kör du mer på känsla när du kommer till närmaste matbutik? Om du tillhör den senaste kategorin eller om du känner dig lite oinspirerad vad gäller maten är det här inlägget toppen för dig!
För det första: man sparar pengar på att planera i förväg. När du planerar, försök att se till att du ”äter regnbågen”, alltså får in många olika färger i dina måltider och på så sätt ser till att du äter varierat och näringsrikt. Absolut för jobbigt att få till alla färger varje dag, men hyfsat görbart över veckan.
En bra formula att jobba efter är två storkok, två snabba rätter. Gör ett storkok på söndag kväll och ett någon annan kväll i veckan – sedan ett par andra, snabba, rätter som kanske inte ger matlåda (eller inte flera i alla fall). På så sätt har du många portioner mat redan när veckan börjar men du behöver inte äta samma mat varje dag. En sådan vecka kan se ut såhär:
- Storkok 1: Potatissallad med broccoli, bönor eller linser, sallad eller örter och dressing av något slag (typ honung och Dijon-senap eller citron)
- Storkok 2: Morotssoppa toppad med mathavre eller quiona och fetaost. Kanske med en macka till också.
- Snabb rätt 1: Pasta med krämig sås på grillad paprika och vita bönor toppat med rostade solroskärnor.
- Snabb rätt 2: Omelett
Börja på en lista där du skriver ner rätter du gillar som funkar för storkok alternativt går kvickt att laga (och fyll på den allteftersom!).
Vi skrev ju omelett som tips på snabb rätt häruppe, men även ett par mackor med ägg eller någon röra på kan bli en riktigt schysst middag. Bra mat behöver inte vara avancerad. Och på tal om mackor: bröd är enkelt att göra själv och kostar otroligt mycket mindre per limpa jämfört med köpebröd. Bra spartips.
Så, hoppas att vi kunde inspirera dig lite. Mat är kul!
Hej då!