Hej!
Januari är en skral månad pengamässigt för många och kanske särskilt för studenter. Maten är ju en stor post i budgeten – har du koll på hur du kan hålla nere matkostnaderna? Ett hett tips är att laga maten själv från grunden. Ett annat är att laga vegetariskt, det blir oftast billigare än om man har kött eller fisk i sin rätt. En stor del av året kan du få olika rotsaker till en liten peng i butikerna, och de mättar bra också. Här kommer tre recept som vi brukar laga och som inte kostar många kronor alls att göra!
Ärtsoppa – köp torkade gula ärtor (kostar typ 10 spänn!) och gör en rejäl sats ärtsoppa. Välj om den ska vara vegetarisk eller med fläsk. Ett tips om du vill prova en vegovariant men ändå vill ha den rökta smaken från fläsket är att prova att steka lite rökt tofu och ha till. Glöm inte senapen!
Kålpudding – ja, den här gamla klassikern är kanske inte en rätt man gör varje dag. Men OJ vad många portioner man får av ett enda kålhuvud. Även här går det att välja om du vill ha köttvarianten eller vegetarisk. Det blir riktigt billigt om du väljer att ha till exempel belugalinser istället för köttfärs, men även quorn kan bli billigare än kött. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och gräddsås.
Pasta med morot och crème fraiche – testa det här pasta-receptet som vi har tipsat om en gång innan! Det är både billigt och går jättesnabbt att laga! Lägg till lite bönor eller kikärter för protein och fiber.
Har du tips på andra billiga rätter att göra? Kommentera på vår instagram, Livetogrow_student heter vi där!
Ha det fint!