Idag är det International Day for the Preservation of the Ozone Layer. Vet du varför den är så viktig?
Ozon är en särskild form av syre, som absorberar en del av den farliga ultravioletta strålningen som kommer från solen. Detta gör den vital för människans välmående och hälsa på jorden.
På 1980-talet rapporterade brittiska forskare om allvarliga brister i ozonlagret i stratosfären (det som vi kallar för hål i ozonlagret). Satellitbilden av hålet i ozonlagret blev en global symbol för miljöhotet – som orsakades av kemikalier ibland annat aerosoler, skum, och halogener.
För 32 år sedan skapades Montrealprotokollet inom FN för att fasa ut de farliga kemikalierna, som kunde hittas i allt från kylskåp till AC-apparater. Idag är 99 % av kemikalierna borta!
Och – ozonlagret läker faktiskt!
En undersökning som gjordes förra året visade att delar av ozonlagret faktiskt har börjat läka – med ca 1–3 % per decennium sedan 2000. Och insatserna för att skydda ozonlagret har ju inte bara effekter på just ozonlagret, det har också bidragit till en minskning av koldioxidutsläpp motsvarande 135 miljarder ton mellan 1990 och 2010. Galet.
Vi vet att klimathotet är verklighet, och att vi alla behöver göra vad vi kan för att hindra det. Därför är det fint att få bevis att det går, om vi samarbetar över jorden. Så idag på International Day for the Preservation of the Ozone Layer, låt oss fira samarbetsförmåga, moder jord och att det finns så många grymma studenter och forskare som ägnar sina dagar åt att hitta nya lösningar för hållbara samhällen.