Ibland blir det inte som vi har tänkt oss. Ibland blir inte studenttiden ”den bästa tiden i livet!” – utan snarare något som tynger och tär. Många av oss som läser på högskola eller universitet börjar i 180 knyck – resultatinriktade och med en brinnande vilja att lära oss och prestera så bra vi kan. Men mycket är nytt och svårt när man är student; bostadssituationen, ekonomin som ska gå ihop och livet som bara händer – helt utan hänsyn till tentor, muntliga framträdanden och timmarna som behövs på biblioteket. Ibland bara funkar det inte, ibland känns det som att allt går fel och att all skit kommer på samma gång.
Flera undersökningar har gjorts på studenters psykiska hälsa de senaste åren, och resultaten visar att många studenter upplever stress, har symtom på utmattning, ångest och depression – och känner oro för att inte klara av sina studier. Vi vet. Några av oss har upplevt det själva, och vi vill hjälpa så gott vi kan. Därför kommer här ett inlägg med praktisk info som är bra att veta om du känner att det börjar bli för tungt.
Du kan bo kvar i din lägenhet – Kanske den jobbigaste frågan först: får du bo kvar i din lägenhet fastän du är sjukskriven? Svaret är – om du bor i en Live to Grow/ByggVesta-studentlägenhet – JA. Vi tycker att hälsan är viktigast och fattar att allt inte alltid går ihop. Bara visa upp ditt sjuk-/ läkarintyg vid boendekontrollen. Det ordnar sig.
Du kan få behålla ditt CSN – Om du blir sjukskriven när du pluggar – anmäl det till CSN. Du kan få behålla dina bidrag och lån medan du är sjuk. CSN kan ta hänsyn till att du varit sjuk när de prövar dina studieresultat och liknande. Läs mer på CSN:s webbplats eller kontakta dem, så hjälper de dig.
Det finns professionell hjälp via Studenthälsan – Studenthälsan är ett komplement till annan hälso- och sjukvård. Dit kan studenter vid universitet och högskolor gå med olika hälsofrågor – studierelaterade eller inte. Utöver individuella kontakter erbjuder de ofta också behandling i grupp, kurser och workshoppar. Det finns studenthälsomottagningar både i Stockholm och Linköping.
Det finns en områdesansvarig att vända sig till – Oavsett om du har blivit sjukskriven eller bara känner dig lite vissen – hör av dig till den områdesansvariga studenten i ditt hus. Hen finns och kan hjälpa till! Med allt från att anordna fotbollsturneringar till att vara någon att bolla försäkringskasseansökningsfrågor med. Du hittar kontaktuppgifter till din områdesansvariga längst ner på den här sidan.
Även utöver de aktörer vi har nämnt i det här inlägget, finns det organisationer och andra att vända sig till och som inte tar betalt för att hjälpa dig. Ett exempel är Svenska kyrkan, men även andra, religiösa och icke-religiösa, samfund och föreningar kan hjälpa dig om du känner dig ensam.
Som vi sa innan: vi vet att det inte alltid är så lätt att vara student. Kom bara ihåg att du inte behöver gå igenom det jobbiga på egen hand. <3