Hörni! Det är vår! Sol, knoppar på träden och sköna gröna färger! Det är ju lite märkliga tider vi lever i nu, och då är det extra viktigt att vi tar hand om oss. Ett sätt att göra det är att gå ut och plocka nässlor.
Say what? Ja, nässlor!
Varför nässlor? Jo, för att de 1. är rika på t.ex. A-, C- och K-vitamin och 2. innehåller massor av kalium och järn. De sägs dessutom vara antiinflammatoriska och bra för tarmen = bra för immunförsvaret. Du hör ju. Själva plockningen innebär ju också tid i naturen vilket är en lisa för själen. Och ljus och luft och D-vitamin och så. Plus gratis mat. Så ta med dig en påse, ett par diskhandskar och ge dig ut!
Och när du har plockat en tygkasse full med späda härliga blad (ett nässelplockar-hack är att bara plocka toppen på nässlorna, så slipper du sitta och repa av blad från stjälken sen), gör något av följande:
Förväll dem
Rensa och skölj. Koka upp rejält med vatten i en stor kastrull och skicka i nässelbladen. Låt koka i några minuter. Häll av i ett durkslag och krama ur det sista vattnet. Om du inte ska använda dem direkt, frys in.
Torka dem
Rensa och skölj noggrant. Häll av vattnet och skicka över bladen på en handduk. Låt dem torka litegrann där, för sedan över dem till ett bakplåtspapper där de får torka tills de är helt torra. Du kan också torka nässlorna i ugnen. Värm i så fall ugnen till 50 grader och lägg nässlorna på en plåt och torka i några timmar. Ha ugnsluckan öppen på glänt. Förvara de torkade nässlorna i en lufttät burk.
Här är fyra tips på saker att prova att använda dina fynd till:
Nässelsoppa – vanlig hederlig med vitt vin eller en variant med kokosmjölk och rök paprikapulver.
Pesto – gör den klassiska rätten och lägg till en massa nässlor i för en supervariant.
Ricottakräm med nässlor – krämig ricotta, nässlor, persilja, vitlök … mmmm. Ha den som tillbehör eller fyllning i en paj.
Nässelvåfflor – skicka i lite förvällda nässlor i våffelsmeten så att våfflorna blir festligt grönspräckliga. Servera med gräddfil, rödlök och tångkaviar eller kanske kallrökt lax.
Så, vi ses i skogen om 10? Ok, bra!
Hej!