Hej!
Ingen har nog missat att den 4 oktober är kanelbullens dag. En av många temadagar, men nästan den enda som i alla fall vi på Live to grow inte vill missa! För visst är det gott med kanelbullar?! Men att köpa är dyrt. Att baka egna tar lång tid, fast doften i köket kan vara väl värt det! Vi har dock hittat ett alternativ hos Fredriksfika som låter riktigt smarrigt och smart! Kanelbulle och kladdkaka i ett – det bästa av två världar. Vi tänker i alla fall testa detta imorgon, för att njuta av denna härliga dag!
Kanelbullekladdkaka, 8 portioner
200 g smör 2 tsk mortlad kardemumma 2 dl strösocker 3 ägg 2,5 dl vetemjöl
Topping:
50 g rumsvarmt smör 2 msk strösocker 2 tsk vaniljsocker 1,5 msk kanel pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna.
- Smält smöret i en rymlig kastrull, dra av från plattan.
- Mortla kardemummakärnorna och rör ner i smöret tillsammans med sockret.
- Vispa ner ett ägg i taget och avsluta med att vispa ner mjölet och blanda till en slät smet. Fyll formen med smeten.
- Smält smöret till toppingen och blanda ned socker, vaniljsocker och och kanel. Ringla garneringen på smeten och strö på pärlsocker.
- Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-18 minuter. Kakan ska dallra lite i mitten när du skakar på den lätt.
- Låt svalna helt i formen och gärna i kylen så den inte efterbakas så mycket.
Se till att passa den i ugnen så den inte gräddas för länge. Den ska vara riktigt kladdig! Tänk på att den sätter sig vid eftervärmen också så hellre för kladdig än tvärt om. Serveras ljummen eller kylskåpskall med en klick vispad grädde och ett glas kall mjölk.
Mums!
(lånad bild och recept)