Hej hej kompisar!
Nu ska vi prata pengar och mer specifikt budget – ett superbra sätt att få lite mer zen i livet. Visst har vi använt metoden att dra kortet och hoppas på det bästa tills man får ett Medges ej och behöver mumla något om ”fel-på-banken-jag-har-verkligen-pengar-vad-konstigt” och backa ut ur butiken. Vi har gjort det. Gjorde det i många år. Men nu jobbar vi stenhårt med budget här och det känns riktigt skönt och som att det ger många vuxenpoäng (vilket jag som skriver nu kan behöva eftersom jag också rätt ofta äter flingor ur förpackningen till middag – inte många vuxenpoäng där).
Såhär: det svåraste är att börja. Har du gjort det så är du en rejäl bit på vägen. Här kommer några tips och tankar om budgetering och ekonomi för studenter.
Tips 1: gör en budget. Det finns flera olika metoder för hur man kan lägga upp sin budget, 50-30-20-varianten är en som nämns ofta till exempel. Den enklaste är att gå tillbaka ett par månader i kontoutdragen och kolla över och dela upp i fasta utgifter och ”resten”. Hyra, försäkring, el, mat, spar, abonnemang/wifi, busskort och liknande i det fasta. Resten är nöjen: Netflix, shopping, resor etc. Bestäm hur mycket pengar du ”får” lägga på nöjesdelen. Om du har kostnader som är oregelbundna eller kommer en gång per kvartal kan det vara skönt att göra en årsöversikt.
Tips 2: Håll koll på budgeten. Genom att skriva ner i ett anteckningsblock månad för månad eller ladda ner en excel-fil som du fyller i på datorn kan du se till att du följer planen. Om du inte mäktade med att göra en årsöversikt innan du började, kommer den löpande om du håller efter det här steget :)
Tips 3: Tänk på oförutsedda utgifter. Jättemånga i Sverige klarar inte en oförutsedd utgift på 3000 – hela 20 % enligt Svea ekonomi. Som student kan det vara ännu svårare eftersom medlen in inte är så stora. Spara lite till ditt buffertkonto varje månad och för varje månad kan du känna dig lite tryggare.
Tips 4: Månadsvis betalningar. Vi nämnde ovan oregelbundna kostnader och sådana som kommer kvartalsvis. För att få bättre koll och lättare att inte få problem med oförutsedda utgifter: ändra till månadsvis betalning. Hos många, till exempel CSN (om du betalar av där nu vill säga), behövs bara ett samtal där man säger att man vill betala månadsvis istället, så ändrar de det åt en.
Förra året skrev vi ett inlägg med tre enkla tips för bättre sparande – läs gärna det också!
Lycka till!