En snabb, härligt vitlökig soppa med blomkål som är i säsong. Relativt billigt och bra för oss studenter och ekonomimedvetna.
Det här behöver du
- 1 blomkålshuvud
- 1 potatis
- 1 vitlök (alltså en hel vitlök)
- 1 dl crème fraiche
- 1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande i pulver/fond)
- 0,5 l vatten
- 1 skvätt vinäger (eller vitt vin om du har)
- 1 skvätt olivolja
- Salt och svartpeppar
Gör blomkålssoppan såhär
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär blomkålen i mindre bitar – buketterna och stammen och alltihop. Lägg den på en plåt. Skala och skär potatisen, lägg den på plåten också.
- Ta vitlöken och skär av toppen, så att klyftorna blir synliga. Dutta lite olja på och salta och peppra. Slå in den i aluminiumfolie och lägg den på plåten.
- Skicka in plåten i ugnen i 20–25 minuter (men kolla vitlöken efter 10–15!). Ta ut och låt svalna lite.
- Under tiden kål etc. svalnar – koka upp buljong + vatten.
- Lägg kålen och potatisen i en matberedare och tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet. Mixa med buljong och crème fraiche. Smaka av med vinäger/vin, salt och peppar. Späd med mjölk eller vatten om du tycker att soppan blir för tjock. Klart!
Om du vill servera soppan lite snyggt, kan du ringla lite olivolja på, strössla lite persilja över och toppa med rostade kikärter eller frön (som du säkert har hemma, eftersom du har snack-preppat för terminens pluggsessions. Inte? Då hittar du bra snacks-recept här).
Om du vill göra soppan ytterligare lite matigare, kan du skicka i lite kokt quinoa eller liknande i mixern också. Eller bara servera med bröd, vilket som.
Hoppas du gillar den.
Hej!