Hallå kompisar!
Är en av dina intentioner för det nya året att bli mer klimatsmart? Schysst! Samma här. Därför pratar vi mat i säsong idag, närmare bestämt grönsaker. Att välja grönsaker som odlats i Sverige och som passar vårt klimat innebär både lägre kostnad och lägre klimatavtryck. Som exempel kan vi ta att 1 kilo morötter orsakar ca en femtedel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater. Och skillnaden i pris? Hisnande. För studenter som oss kan det göra stor skillnad för plånboken att vara lite påläst och uppmärksam.
Vi börjar med några grönsakshjältar som är i säsong hela året i Sverige:
- Kålrot
- Morot
- Palsternacka
- Potatis
- Rotselleri
- Rödbeta
Och så finns det ett helt gäng som har relativt lång säsong, antingen tack vare att de är tåliga eller att de odlas i växthus:
- Blomkål (juni–nov)
- Broccoli (juni–okt)
- Gul lök (jun–apr)
- Gurka (april–okt)
- Isbergssallad (juni–okt)
- Purjolök (maj–dec)
- Ruccola (juni–sept)
- Salladskål (juni–nov)
- Sockerärtor (juni–aug)
- Spenat (maj–aug)
- Tomat (mars–okt)
- Vitkål (juni–mars)
- Zucchini (juli–okt)
Vi har hittat den här bra listan hos Naturskyddsföreningen. Ett pro tip är också att kika hos Råd och rön som har en nedladdningsbar pdf med vilka grönsaker och frukter som är i säsong.
Och en naturlig fråga: vad ska du äta till dina härliga säsongsgrönsaker då? Bönor, linser och kikärter är riktigt bra alternativ ur klimatsmarthetssynpunkt, och om du äter kött är ekologiskt kött ett bättre alternativ. Och sen är det såklart bra att inte slänga mat utan ta vara på det du har handlat hem.
Hoppas att ni är lika taggade på att äta mat i säsong som vi är! Vi hörs om uppdateringar och recept längre fram.
Hej!