Våffeldagen är äntligen här vilket betyder att kvällens meny är spikad. Här bjuder vi på vårt allra godaste recept!
När pannkakan känns lite för vardaglig finns våfflan där som ett lite krispigare alternativ. Den funkar dessutom utmärkt både som förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det är bara att välja topping efter vilken del av middagen du är sugen på.
Firandet av våffeldagen har sitt ursprung i den kyrkliga helgdagen Vårfrudagen som är tillägnad jungfru Maria. Enligt tidigare tradition firades dagen den 25 mars men flyttades sedan till närmaste söndag. Våffelsugna innovatörer tog då tillfället i akt och gjorde om den 25 mars till Våffeldagen. Svårare än så behöver det inte vara att skapa en dag för sin favoriträtt.
Toppingen avgör som sagt vilken typ av våffla du äter. Vill du ha den som en förrätt kan du lägga på lite rom med creme fraiche och riva lite pepparrot och citron över, lägg på en dillkvist också. Lägg på spenat och fetaost och du har en middagsvåffla. Annars är nog efterrättsvåfflan eller den som många äter tll frukost den mest populära. Med glass och jordgubbar, grädde och hjortron, frukt, chokladåsås, smör eller kanske sirap. Vad du än väljer blir det i alla fall gott.
Här kommer ett enkelt och krispigt grundrecept på 8-10 våfflor.
125 g smör, 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, lite salt, 2 ägg, 2 dl mjölk, 2 dl kallt bubbelvatten (för maximerat frasighet)
- Smält smöret och låt det svalna lite.
- Vispa ihop de torra ingredienserna med äggen
- Vispa ner smör, mjölk och vatten.
- Grädda våfflorna i ett varmt våffeljärn
- Lägg på galler för att svalna