Idag snackar vi pengar. För många – kanske särskilt för studenter – är pengar och sparande en riktig ångestgrej. Du vet känslan i magen när du tänker på livet efter plugget? När du hör folk prata om pensionssparande och insats för att köpa hus? Ibland känns det enklast att bara inte kolla kontot över huvud taget. Här får du tre tips du kan göra för att få bättre kontroll på din ekonomi.
Gör en budget
Det första – och kanske det svåraste – steget till ett bättre sparande (hello, ekonomiskt oberoende!) är att se över fasta utgifter och inkomster. Kolla ditt bankkonto ett par månader bakåt och jämför. När du gör det kan du förmodligen också se mönster i vad du lägger mest pengar på. Sen ser du hur mycket pengar du har kvar efter hyra, sparande, wifi-kostnad, mat osv. Bestäm med dig själv hur mycket av de pengarna du får spendera och på vad. Budgeten för dig som student kanske är tight, men då vet du och har möjlighet att göra något åt det.
Automatiska överföringar
Använd din bank eller valfri ekonomi-app för att sätta upp automatiska överföringar från ditt lönekonto till ett sparkonto. Gör det så att pengarna dras samma dag som du får lön eller studiebidrag, på så sätt märks det inte lika tydligt att de försvinner. Tänk på sparandet som en del av dina fasta utgifter, inte som en nice to have när du gör din budget. Om du har svårt att inte nalla på dina sparade pengar (vi har alla varit där), så kan det vara en schysst idé att starta ett sparkonto som du inte ser, typ i en annan bank.
1-månadsregeln
Det här är ett bra sätt att bli av med ovanan att impulshandla. Såhär går det till: om du är ute och går och ser något lite pricey som du känner att du måste ha – skor, telefon, något att pynta din studentlägenhet med – lägg tillbaka föremålet, gå hem och vänta en månad innan du bestämmer om du ska köpa det eller inte. Gör en anteckning i mobilen om saken och fundera på om den verkligen behövs i din samling. Om du fortfarande vill ha saken när 30 dagar har gått, go ahead!
Lycka till, och kom ihåg att det är bättre att spara lite, lite, lite varje månad än att inte spara något alls. Att vara medveten i sin konsumtion är inte bara bra för privatekonomin – det är bättre för miljön också.